Форум за психология и житейски кризи
Октомври 09, 2026, 09:44:18 *
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Новини:

КАРТИЧКИ

Начало   Forum   Помощ Търси Вход Регистрация  
Страници: [1]
  Изпечатай  
Автор Тема: Усложнена скръб  (Прочетена 7697 пъти) Bookmark and Share
Administrator
Newbie
Публикации: 5

Профил Ел. поща
« -: Ноември 19, 2009, 03:11:33 »

Усложнена скръб

Тъгата по загубата на близък човек никога не си отива напълно, но това не трябва да остава център във вашия живот. Ако болката ви е толкова силна, че ви пречи да се върнете към нормалния начин на живот, може да страдате от заболяване, което се нарича усложнена скръб. Усложнена скръб е все едно да си останете в състояние на постоянен плач.
Може да имате неприятности и дълго време след  смъртта на вашия близък. Или да сте заети с човек, който умира, толкова дълго, че да подкопае всекидневието ви и обичайните неща, които извършвате.
Симптомите на сложна скръб включват:
Интензивен копнеж  по починалите
Натрапливи мисли или представи за любимия ви човек
Отказ да приемете смъртта или да изпитвате чувство на недоверие
Представи, че вашия близък е жив
Търсене на лицето по познати места
Избягване на нещата, които ви напомнят за вашия любим човек
Екстремен гняв
Чувство, че животът е празен или безмислен
Активен
jani12
Newbie
*
Публикации: 4

Профил
« Отговор #1 -: Февруари 06, 2010, 04:43:22 »

Днес бях на задушница на гробищата. Гледах ужасната кал в която стъпвам и неможех да се помиря, че моя баща лежи в тази кал. Ужасно, не мога да го приема, това е силно усещане, което не мога да приема. Чудя се какъв е смисълът на живота, след като живота свършва и хората завинаги остават в земата?!
Активен
ZajoBajo
Newbie
*
Публикации: 2

Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: Април 29, 2010, 10:42:55 »

Здравейте,
видях, че тук някой хора са споделили, че имат проблем с спането на изгасено осветление и бих искал да споделя собствените си перипети след загуба на близък. До преди две години, живеех  с баба ми, след това се изнесох с гадже на квартира за 6 месеца. През тези месеци, баба ми почина и се наложи да се върна, за да не се харчат излишни пари. Няколко месеца след повторното ми връщане в апартамента започнах да имам проблем да заспивам на тъмно и да имам усещане за "присъствие" нещо, което много ме напряга. Забелязал съм, че се случва само в някой дни, но наистина тези дни трудно заспивам и сякаш ми се иска, бързо да стане светло. Имало е няколко пъти, в които съм се будил с кошмари, които не помня, но след това за да заспя трябва да е пуснат телевизор. Моля ви се кажете на какво може да се дължи това и какво може да се направи за да се променят нещата.
Активен
jani12
Newbie
*
Публикации: 4

Профил
« Отговор #3 -: Май 02, 2010, 10:13:11 »

И аз имам същото усещане, че някой пристъства в стаята като загася лампата, ужасно е. И при мен, не е веки ден, а само понякога, ако някой знае защо е така нека помогне Ъ?
Активен
Страници: [1]
  Изпечатай  

Отиди на: